Експортът на българските компании скача с 12,9% за периода януари-август

За 2016 предприятията ни са изнесли стоки на стойност 47,186 млрд. лева

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По данни на НСИ през 2016 предприятията в България са изнесли стоки на стойност 47,186 млдр. лв, като за периода януари-август 2017 експортът се е увеличил с 12.9% на годишна база.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на петите годишни награди „Експортьор на годината“, които преминаха под патронажа на Министерството на икономиката, съобщават от пресотдела на институцията.

По думите на министъра данните показват положителните тенденции, в които се движи българската икономика, „подчертавайки важната роля на експортния сектор, на чиято база през последните години стъпва икономическият растеж на България“.

Министерството на икономиката щяло да продължи ускорената си политика в подкрепа на експорта.

Борисов поясни, че това може да стане чрез Българска банка за развитие (ББР), плана Юнкер, където 300 млн. лв. финансов ресурс ще бъде мобилизиран в банките, както и Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която стартира нов застрахователен продукт за насърчаване износа на новосъздадените фирми и малките и средните предприятия с експортна насоченост.

Последни новини
Още от Новини