Безработицата в САЩ на най-ниските си нива от началото на века

Процентът на безработните се понижава от 4,2% до 4,1%

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Работодателите в САЩ добавят през октомври най-много работни места от една година насам, възстановявайки се след забавянето през септември. Това съобщава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg. Данните показват, че американците отново започват работа след смущенията около ураганите Харви и Ирма.

Новите работни места през октомври възлизат на 261 хил., което е по-малко от очакванията, но пък представлява рязък отскок след слабия септември. Първоначално през септември беше регистриран спад на заетостта, но ревизиите в актуалния доклад показват, че тогава е имало ръст от 18 хил. позиции.

Безработицата се понижава от 4,2% до 4,1%, което е най-ниската стойност от 2000 година насам.

Почасовите възнаграждения остават без съществено изменение на месечна база, а на годишна ръстът им се забавя от 2,8% до 2,4% през октомври. Прогнозите бяха за съответно 0,2% повишение на месечна и 2,7% на годишна база.

Смущенията, предизвикани от лошото време, е все още трудно да се разчетат детайлно в данните и това ще остане така вероятно до края на годината, посочва Bloomberg. Като цяло икономистите очакват завръщане на тенденцията на стабилен, макар и по-бавен ръст на заетостта, който обаче е достатъчен да понижи нивото на безработицата.

Що се отнася до слабите данни за почасовите възнаграждения, те може да се обяснят с това, че много ниско платени служители се връщат на работа (най-вече в ресторантьорството) и това понижава средната стойност.

През последните три месеца ръстът на заетостта е средно 162 хил. позиции.

По-широкият измерител за безработицата в САЩ (U-6) се понижава до 7,9%, което е най-ниската стойност от 2006 г. Показателят включва и хората, които работят на непълно работно време, не защото така искат, а защото работодателят им не може да си позволи да ги назначи на пълен работен ден. Освен това в индекса влизат и хората, които искат работа, но не търсят активно.


 

Последни новини
Още от Новини