Безработицата в Каталуиня скача в разгара на политическата криза

2000 компании се оттеглили от региона

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Регистрираните безработни в Каталуния рязко са се повишили през октомври, сочат данни, огласени в петък. Нивото на безработните в региона е по-високо от всички останали места в Испания, след като множество компании напуснаха Каталуния по време на най-лошата политическа криза в страната от десетилетия насам. 

Почти 2000 компании, базирани в Каталуния преместиха своите главни офиси извън региона през октомври след като бе проведен забраненият от Мадрид вот за независимост, последван от отнемане на автономията на региона. 

Броят на безработните в Испания отбелязва ръст за трети пореден месец, като се покачва с 1,67% през октомври спрямо предходния месец. Това означава, че още 56 844 души са останали без работа, като общият броя на безработните в Испания става 3,47 млн. души, сочат данните на Министерството на труда в Испания.  

В региона на Каталуния нивото на безработицата е нараснало с 3,47% или 14 698 души. Това е най-голямата загуба на работни места от всички региони на страната. В района на Мадрид, например, ръстът на безработицата е едва 0,8%. 

Централната банка на Испания предупреди в четвъртък, 02.11.2017, че несигурността поради настроенията за независимост, ако продължат, може да доведе до забавяне на икономическия ръст и забавяне на откриването на нови работни места през следващите няколко месеца. 

Октомври често се свързва с период на нарастваща безработица, поради края на летния туристически сезон и освобождаването на временните работници в хотели и ресторанти. 

Най-висок ръст на безработните е отчетен в сектора на услугите, като безработните са скочили с 2,2% или с 50 885 души. След това се нарежда аграрния сектор, в който приключва обирането на лятната реколта и безработните са скочили с 5,83%, което е 9 194 души. 

В Испания броят на хората, внасящи средства в социалната осигурителна система като испански работници се е покачил с 94 368 души до 18,43 млн. души, съобщават от министерството. 

Сезонно изгладените стойности за регистрираната испанска безработица показват, че тя е спаднала с 23 690 души през октомври в сравнение с предходния месец. 

Последни новини
Още от Новини