Не е изненадващо Джеръм Пауъл да е изборът на Тръмп

Коментар на Катлийн Хайс, Bloomberg News

Джеръм Пауъл, член на управителния съвет на Фед по време на събитието на Икономическия клуб на Ню Йорк, Ню Йорк, 1 юни 2017. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Джеръм Пауъл, член на управителния съвет на Фед по време на събитието на Икономическия клуб на Ню Йорк, Ню Йорк, 1 юни 2017. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да номинира Джеръм Пауъл, член на управителния съвет на Федералния резерв за най-високия пост в американската централна банка според четирима източници, запознати с решението. Катлийн Хайс, Bloomberg News коментира темата.

Хайс каза, че това не е изненада, тъй като изказванията пред Bloomberg Тръмп или поне неговата администрация показват, че президентът клони повече към Джеръм Пауъл. Мандатът на председателя на Фед, Джанет Йелън, която почти 4 години е на поста, приключва на 3-ти февруари,  припомни Катлийн Хайс.

Тя припомни, че Джеръм Пауъл е завършил право и не е икономист. Но след като завършва право в Принстън и Джорджтаун, той влиза в инвестиционното банкиране и работи в големи имена от сектора като Dillon Read, Banker’s Trust, Carlyle Group. В допълнение през управлението на Джордж Буш-старши той е помощник-държавен секретар по националните финанси, информира още Хайс. А от 2012 Пауъл е член на управителния съвет на Фед.

Анализаторите очакват, че той ще продължи посоката на Джанет Йелън по паричната политика. В 3 ч. следобед вашингтонско време (22.00ч. в България) се очаква Тръмп официално да номинира Джеръм Пауъл за следващ председател на Фед.

Последни новини
Още от Новини