AIIB за частните капитали в инфраструктурата

Джин Личин, президент на AIIB

Джин Личин, президент на AIIB говори на конференцията FT-AIIB в Хонконг, Китай. 1 ноември 2017. Photographer: Anthony Kwan/Bloomberg Джин Личин, президент на AIIB говори на конференцията FT-AIIB в Хонконг, Китай. 1 ноември 2017. Photographer: Anthony Kwan/Bloomberg

Агенцията за икономическо планиране в Китай даде разрешения на няколко компании от континента да продават облигации в чужбина, съобщи Bloomberg, цитирайки неназовани банкери, запознати с въпроса. Решението ще подкрепи рекордните темпове на емитиране на облигации. Някои от квотите на Комисията за национално развитие и реформи изтичат през март, вместо в края на годината, са казали банкерите, които нямат право да говорят публично и затова са поискали да не бъдат назовавани. Комисията за национално развитие и реформи не коментира.

Разрешенията бяха издадени миналата седмица, когато завърши работата на 19-я конгрес на Китайската комунистическа партия и съвпадат с първата доларова емисия от 2004. Пускането на облигации може да се прибави към рекордните продажби от 150 млрд долара за година досега на облигации в американска валута от китайски кредитополучатели, което е 78% повече от същия период миналата година.

"Има много компании от частния сектор, подходящи за инвестиции в инфраструктура в Азия и извън нея", каза Джин Личин, президент на AIIB в интервю за Ришаад Саламат от Bloomberg.

"Както виждате глобалната икономика е в подем, позитивна е в Азия."

"Започнахме да получаваме много ясна картина и ще покрием много страни, които имат интерес за участие в глобализираната икономика и сътрудничеството".

"Азиатските страни казват, че искат да работят с африканските, южноамериканските страни и с източноевропейските."

Чуйте цялото интервю във видеото.

Шанхайската фондова борса обяви плановете си за изграждане на по-тесни връзки с други национални пазари, с което започна да изпълнява политиката на президента Си Дзинпин за разширяването на меката власт на Китай по света.

Една от основите на икономическата политика на Си е програмата „Един пояс, един път” за изграждане на инфраструктура между икономиките в Азия и Европа.

19-ят конгрес на ККП записа програмата Един пояс, един път в устава на партията.

Китайските компании ще бъдат насърчавани да се листнат на China Europe International Exchange във Франкфурт.

Последни новини
Още от Новини