Китай и Южна Корея се споразумяха за съвместни действия срещу Пхенян

Решаването на кризата на Корейския полуостров следва да е единствено и само по мирен път, обединиха се Сеул и Пекин

Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA

Китай и Южна Корея са се споразумели за съвместни действия по сдържането на КНДР, която все още категорично отказва да се откаже от ядрените и ракетните си разработки.

Това се казва в официално съобщение от страна на южнокорейското външно министерство след състояла се днес (31 октомври) среща на високо ниво в Пекин, съобщава РИА Новости.

Във въпросните преговори са участвали спецпредставителят (с ранг на зам.-министър) на южнокорейското външно ведомство по въпросите за мира на Корейския полуостров Ли До Хун и зам.-главата на китайското външно министерство Кун Сюаню.

„Република Корея и Китай, съвместно признавайки сериозността на нарастването на ядрения потенциал на Северна Корея и неотложността ситуацията да бъде урегулирана, отново потвърдиха принципите за денуклеаризация на Корейския полуостров и ясната си позиция за мирно решение на севернокорейския ядрен проблем, като решиха да положат съвместни усилия за стабилен контрол над ситуацията, в това число и чрез сдържане на Северна Корея от допълнителни провокации с цел спад на напрежението“, се казва в документа.

Двамата висши дипломати от китайска и южнокорейска страна също така са се договорили да поддържат тесни контакти с цел изработване на предложения за подновяването на диалога с Пхенян по въпросите за денуклеаризация, използвайки за това „единствено дипломатически средства“.  

Последни новини
Още от Новини