Тръмп може да избере Джером Пауъл за председател на Фед

Обявяването на номинацията вероятно ще бъде в четвъртък

Джером Пауъл. Снимка: Pete Marovich/Bloomberg Джером Пауъл. Снимка: Pete Marovich/Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп вероятно ще посочи Джером Пауъл като своята номинация за председател на Централната банка на САЩ следващата седмица, твърди "вътрешен източник", пише WSJ.

Президентът не е взел официално решение и все още може да промени мнението си, застрахова се все пак източникът. Тръмп каза във видеозапис, огласен в петък, че "има наум някой много специфичен", когото да предложи за поста и, че ще огласи решението си "някъде през следващата седмица".

"Ще бъде човек, който се надяваме, че ще свърши фантастична работа", каза Тръмп във видеоклип, публикуван в Instagram, като добави: "Мисля, че всички ще бъдат много впечатлени".

Денят на официалното съобщение 

все още е неясен, а следващата седмица е натоварена, както за служителите на Фед, така и за президента. Говорителят на Фед отказа да коментира.

Комитетът за определяне на политиката на Фед, който Пауъл ръководи, ще проведе двудневна среща във вторник и сряда, а Тръмп тръгва за първото си пътуване до Азия в петък сутринта. Затова е възможно обявяването на номинацията на президента да се случи именно в четвъртък.

Ако бъде потвърдено от Сената, Пауъл ще поеме управлението на централната банка в началото на февруари, когато срокът на четиригодишния мандат на председателя Джанет Йелн изтече.

Тръмп оставя отворена възможността да номинира отново Йелън за още един мандат, но в интервю миналата седмица заяви, че всеки президент "би искал да остави свой собствен маркер". Кандидатурата на професора по икономика в Станфордския университет Джон Тейлър също бе сериозно обмисляна.

Номинацията на заместника

Позицията на заместник-председател на Фед също е отворена, но министърът на финансите на САЩ Стивън Манчин каза пред репортери в събота, че администрацията не планира да номинира едновременно председател на Фед и заместник-председател.
Той отказа да направи каквито и да било предположения за това кой може да бъде предложен.

Републиканецът Пауъл

е служил в Министерството на финансите в администрацията на Джордж Буш и се присъедини към борда на Фед през 2012. Пълният му мандат бе потвърден през 2014. 

Пауъл, който е адвокат по образование, ще бъде първият председател на Фед от три десетилетия насам без докторска степен по икономика. Преди да се присъедини към администрацията на Буш и към борда на Фед Пауъл работи като инвестиционен банкер за Carlyle Group и като учен в Bipartisan Policy Center.

Запознати твърдят, че Стивън Манчин  е силен застъпник на избора на Пауъл. 

Поуъл вероятно ще продължи настоящия подход на Фед за много постепенно отменяне на политиките за стимулиране на икономиката след ерата на кризата. Предполага се, че бавно ще се повишават краткосрочните лихвени проценти и ще се свива голямото портфолио от облигации на централната банка. Тръмп заяви, че предпочита ниските ставки.

Последни новини
Още от Новини