Саудитска Арабия готова да удължи сделката за петрола

Цената на петрола реагира на изказването на Мохамед бин Саламан

 Мохамед бин Салман. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Мохамед бин Салман. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман потвърди вчера, 29.10.2017, готовността на Саудитска Арабия да подкрепи разширяването на споразумението за намаляване на световното производство на петрол, пише 4-traders.

"Кралството потвърждава готовността си да удължи споразумението за съкращаване на производството на петрол, което доказа своята осъществимост и полезност чрез ребалансиране на търсенето и предлагането", коментира принцът в своето изказване.

"Голямото търсене на петрол е абсорбирало увеличението на производството на шистов петрол", добави принц Мохамед.

Принцът направи подобни коментари и в интервю, публикувано в четвъртък, за позицията на кралството за удължаване на сделката с петрол и състоянието на пазара.

"Ще подкрепим всичко, което би довело до стабилизиране на търсенето и предлагането на петрол", каза той, попитан дали Саудитска Арабия ще подкрепи удължаването на споразумението до края на 2018. "Мисля, че пазарът погълна доставките на шистов петрол и сега отново си възвръщаме контрола".

Коментарите на саудитския принц дадоха тласък на цените на петрола, като петролът тип Брент в петък се търгуваше над 60 долара за барел за пръв път от юли 2015 насам.

Саудитска Арабия е най-големият производител в ОПЕК и е един от инициаторите на сделката между страните от ОПЕК и други производители на петрол, като Русия, с която се ограничат доставките на петрол в рамките на глобален пакт за петрола. Целта на пакта е да се изчерпят световните запаси и да се стигне до повишаване на цените на петрола.

Организацията на страните износителки на петрол, плюс Русия и девет други производители, са намалили производството на петрол с около 1,8 милиона барела на ден от януари. Пактът продължава до март 2018, но се разглежда удължаването му. Решаваща за това ще бъде предстоящата на 30 ноември среща, която ще определи бъдещата петролна политика.

Последни новини
Още от Новини