Пучдемон призова Каталуния към мирна съпротива срещу Испания

Решението на Мадрид да отмени автономията на областта - против народната воля?

Карлес Пучдемон по време на пресконференция в Барселона, Испания. 26.10.2017. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Карлес Пучдемон по време на пресконференция в Барселона, Испания. 26.10.2017. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Карлес Пучдемон прикани жителите на Каталуния да се противопоставят мирно на поемането на правомощията на региона от централните власти на Испания. Това съобщава The Independent. 

Пучдемон заяви в телевизионно обръщение, че решението на Мадрид да отмени автономията на провинцията е против народната воля. 

Каталуния в момента теоретично се намира под прекия контрол на испанското правителство. 

"Посланието ми към вас е да имате търпение, постоянство и перспектива. Сигурни сме, че най-добрият начин да защитим постигнатото до днес, е демократично да се противопоставим на прилагането на чл. 155 на испанската конституция, което е заключението на предварително планираната агресия срещу волята на каталунския народ", заяви Пучдемон. "Ние трябва да направим това, избягвайки репресии и заплахи. Ние нямаме и не желаем да имаме причини за употреба на сила", добави той. 

Испанското правителство съобщи, че ще приеме участието на Пучдемон на изборите, които ще се проведат в региона през декември. Същевременно то официално пое контрол в събота над областта, публикувайки документ, освобождаващ Пучдемон, неговия заместник Орион Жункерас и всички членове на регионалното парвителство от постовете му.

Последни новини
Още от Новини