Бизнесът в Германия: Подгответе се за най-лошия Brexit сценарий

Всички други очаквания биха били наивни, заяви Йоахим Ланг от германската индустриална асоциация

Бранденбургската врата. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бранденбургската врата. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германският бизнес е силно загрижен от липсата на напредък в Brexit преговорите. В началото на петия кръг на разговорите за Brexit германската индустриална асоциация BDI прикани своите членове да се подготвят за най-лошия сценарий - за възможно най-тежкото излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това се казва в прессъобщение, изпратено до медиите от BDI.

Създадена е работна група в отговор на липсата на реален напредък в разговорите за Brexit-развода до този момент. 

"Германските компании трябва да се подготвят за възможността за много труден изход. Всички други очаквания биха били наивни", каза генералният директор на BDI Йоахим Ланг в Берлин. "Бизнесът се подготвя за всички възможни сценарии".

BDI създаде работна група "Brexit" това лято. Тя е структурирана в десет групи и се състои от почти 200 члена от широк кръг асоциации и компании. Целта на работната група е да идентифицира потенциалните и обострени рискове около Brexit, които касаят бизнес-отношенията и да разработи конструктивни предложения за решение на кризисната ситуация.

"Ясно е, че Brexit, независимо от формата си, в крайна сметка хвърля безброй въпроси относно правните норми, икономическата политика и бизнеса", каза Ланг. Той добави, че проведената в началото на месеца годишна конференция на Консервативната партия във Великобритания показа колко дълбоко е разделена партията по въпросите за Brexit и че все още няма ясна концепция за стратегията на Обединеното кралство. Това прави много трудни бъдещите преговори.

Генералният директор на BDI подчерта, че бизнесът в Германия категорично подкрепя стратегията на ЕС в тези преговори. 

"Германската индустрия със сигурност има за цел да поддържа много близки отношения с Великобритания в бъдеще. Но нашият приоритет очевидно е в по-нататъшното развитие на Европейския съюз. Съвместната работна група на асоциацията работи в тясно сътрудничество с федералното правителство".

Последни новини
Още от Новини