VW: Растежът на глобалните автомобилни пазари се забавя

Печалбата на VW пак страда от дизеловите глоби

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Volkswagen AG отбеляза рязък спад на печалбата за третото тримесечие в отчетите си в петък, докато най-големият автомобилен производител в Европа се бори с нарастващите разходи около скандала с дизелови емисии.

Историята около приходите на Volkswagen се раздвоява рязко. Ако се изключат разходите, свързани с дизеловия скандал, компанията бележи рекордни печалби. Но в  крайна сметка това, което остава за акционерите, след като се отчислят всички разходи, включително тези от скандала, тази печалба бива буквално издухана, пише Wall Street Journal.

Volkswagen се сдоби с нова глоба от 2,6 милиарда евро (3 милиарда долара), което снижи нетната печалба за третото тримесечие до 1,6 милиарда евро, докато година по-рано печалбата е била 2,28 милиарда евро. В резултат доходът на акция е спаднал до €2,12 от €4,54 година по-рано.

Досега, през 2017, компанията е изплатила 14,5 милиарда евро за разходи, свързани с дизела, и очаква да плати още 2,5 милиарда евро до края на тази година, каза гл. финансов директор Франк Уитър.

"Дизеловата сага не е близо до края си и ще продължи да изисква големи усилия от цялата група", добави той в изявление.

Приходите от дузина марки на Volkswagen, сред които производителите на луксозни автомобили Audi, производителите на спортни автомобили Porsche, VW, Lamborghini, MAN и Scania, както и мотоциклети Ducati, нараснаха с 5,8% до 55 милиарда евро от 52 милиарда евро.

Окуражена от по-ниските разходи и по-високите маржове на марката VW, най-големият бизнес в продажбите на компанията, Volkswagen леко повиши перспективите си за оперативни приходи за цялата година, но отбеляза и предизвикателствата, пред които се изправя.

От компанията заявяват, че растежът на глобалните автомобилни пазари се забавя. В Западна Европа продажбите на Volkswagen са се увеличили с 1,1% досега през 2017 и с 1,3% в Китай - най-големият единен пазар на компанията.

Тъй като новите продажби на автомобили изглеждат омекотени в световен мащаб, дизеловият скандал продължава чувствително да намалява печалбите на компанията.

През двете години, откакто американските власти разкриха, че компанията е манипулирала дизеловите двигатели, за да лъжат при тестовете за емисии, Volkswagen е отделила около 25 милиарда евро, за да плаща съдебни такси, наказания, глоби и компенсации на клиенти.

Последни новини
Още от Новини