Времето за реформи на банковия сектор в еврозоната изтича?

Банковият съюз трябва да бъде завършен преди новото правителство на Германия, твърди Словакия

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Еврозоната трябва да продължи с банковите реформи, твърди министърът на финансите на Словакия Петър Казимир. На международен форум днес, 28.10.2017, той заяви, че еврозоната трябва да ускори завършването на банковия съюз и да преустрои спасителния фонд, тъй като времето за тези реформи изтича, предаде 4-traders.

Казимир бе спряган за потенциален заместник на Джероен Дийселблоем като ръководител на групата на финансовите министри на блока. Мнението му се включва в дискусията около бъдещето на единната валутна зона на ЕС, която към момента включва 19 държави.

Френският президент Емануел Макрон, избран през май, предложи през миналия месец амбициозна визия за европейско обновление като противотежест на влиянието на Brexit през 2019.

Предложенията включват специален бюджет за еврозоната, министерство на финансите и министър на финансите, превръщайки спасителния фонд на ЕМС в еврозоната в Европейски валутен фонд. Предвижда се и някаква форма на съвместно емитиран дълг.

В своята реч на международната конференция Globsec Tatra Summit Казимир призовава еврозоната да се възползва максимално от настоящия момент, докато блокът очаква сформирането на правителство в мотора на Европа - Германия.

"Ние създадохме определени очаквания и благодарение на благоприятните политически ветрове се отвори прозорец с възможности за реализиране на плановете за банков съюз. Този прозорец обаче започна да се затваря", каза той, визирайки процеса на преговори за коалиционно правителство в Германия.

"Скромното ми предложение ще бъде да ... оберем нисковисящите плодове: да ще завършим банковия съюз, да трансформираме Европейския механизъм за стабилност и да продължим да рисуваме бъдещата европейска архитектура - институции, правила, моркови и пръчки", каза Казимир. 

Лидерите на ЕС постигнаха съгласие миналата седмица, че ще започнат дискусията за реформа в еврозоната и ще завършат банковия съюз на срещата на върха в средата на декември. За да завърши банковият съюз, лидерите трябва да се съгласят, че спасителният фонд на еврозоната е финансов резерв за решаване на проблемите на банките. Ключовият елемент, който все още липсва, е паневропейската схема за защита на депозитите. Решаването на този проблем вероятно ще бъде по-трудно, защото Германия категорично се противопоставя.

Казимир каза, че визията му за пълна, просперираща и стабилна еврозона включва пълен банков съюз и съюз на работещите капиталови пазари.

Той също така предложи изграждането на фискален капацитет, друг термин за общ бюджет на еврозоната, който да компенсира загубата на националната парична политика и да бъде с щит срещу асиметричните сътресения. 

Еврозоната трябва да направи фискалните си правила по-прости и по-предсказуеми, каза той.

Последни новини
Още от Новини