Правителствена криза в Австралия след решение на Върховния конституционен съд

Външният министър на Австралия застава начело на кабинета

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Върховният конституционен съд на Австралия постанови, че депутати не могат да имат двойно гражданство и кабинетът остана без парламентарно мнозинство.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул посочи за изпълняващ длъжността министър председател външния министър от своя кабинет, докато се опитва да разреши кризата.

Търнбул забави до понеделник отдавна планираното си пътуване до Израел и проведе извънредно заседание на кабинета, след като австрийският Върховен съд реши в петък, че неговият заместник Барнаби Джойс и четирима други депутати трябва да бъдат отстранени от парламента, защото са с двойно гражданство.

Съдебното решение на съда имаше непосредствени последици, отнемайки легитимността на коалиционното правителство и мнозинството в долната камара.

Според анализатори това може да доведе до поредните предсрочни избори и да

изпрати австралийския долар надолу.

"Правителството продължава да работи, защото кабинетът е добър", заяви Търнбул пред репортери в Сидни, отхвърляйки предположенията, че е невъзможно да се постигне съгласие и да се възобнови коалицията. "Когато времената станат трудни, тогава е времето, когато приятелите се подкрепят".

Търнбул сега се нуждае от подкрепата на един от тримата независими депутати, за да запази властта на своето правителство на малцинството.  Най-малко двама независими депутати първоначално обещаха подкрепа, но отбелязаха, че ще имат условия.

Търнбул е подложен на особен натиск, отказвайки исканията на опозицията да отстрани от кабинета Джойс, който се отказа от своето новозеландско гражданство, докато съдът реши съдбата му.

Конституционна промяна 

Търнбул заяви, че тълкуването на Върховния конституционен съда, което забранява депутати да имат двойно гражданство, е "твърде строго".

Той добави, че обмисля дали да не препоръча промяна в Конституцията, като отбелязва, че повече от половината от населението на страната, която наброява 24 милиона, е родено в чужбина или има родител, роден в чужбина.

"Нашата цел е да гарантираме, че парламентът ще представлява всички хора", каза той.

За да бъде променена Конституцията, обаче, ще е нужен референдум. 

Върховният конституционен съд се произнесе по казусите, свързани със седем депутата, някои от които вече бяха подали оставка. За всичките седем се приема, че са били с двойно гражданство по време на избирането им. 

Последни новини
Още от Новини