Поколението Y вярва на старите медии

Washington Post и Economist отчитат стабилен ръст на млади абонати

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Младите абонати в САЩ се насочват към легендарните медии, а издания, като Washington Post и Economist отчитат стабилен ръст на млади абонати, пише Investor.bg.

Докато американският президент Доналд Тръмп води ежедневна битка с пресата, представителите на поколението Y (т.нар. милениум) се абонират за легендарни новинарски издания, достигайки рекордни нива – а с този темп данните предполагат, че ще задминат всяка друга възрастова група, коментира Politico.

От изборите миналия ноември младите абонати на New Yorker например са се увеличили повече от два пъти в сравнение със същия период на предишната година. Според данни на списанието то има със 106% повече нови абонати на възраст между 18 и 24 години и със 129% повече между 25 и 34 години.

Вестници като The Washington Post и The New York Times обикновено не споделят конкретни данни за абонатите си, но според говорител на Post темпът на растеж на абонатите е най-висок сред поколението Y. Представител на The New York Times заявява, че вестникът „отчита подобни тенденции“ в абонаментите и посочва публични данни за дигиталния трафик, според които онлайн обхватът му сред младите хора е с 9% нагоре на годишна база.

Дори The Wall Street Journal – вестник, който не е от най-популярните сред младежите – казва, че е удвоил абонатите си сред студентите през последната година. А говорител на известното издание Economist казва: „Отчитаме, че групите на възраст между 18 и 24 и между 25 и 34 години са ключови двигатели на новите абонаменти“.

Досега се смяташе, че е малко вероятно поколението Y да е готово да плаща за новини. Но според Ник Нюман, водещ автор на изданието Digital News Report за 2017 г. на Reuters Institute, променили са се две основни неща.

Първото е, че заради абонаментните стрийминг услугите като Netflix, Hulu и Spotify младите хора са по-склонни да плащат за качествено съдържание. Второто е Тръмп.

Според доклада, за който са интервюирани над 70 хил. души в 36 страни и който бе публикуван през лятото, САЩ са единствената проучена страна, която през последната година отбелязва сериозен ръст на дела на хората, платили за онлайн новини. Изданията отчитат скок от 9% през 2016 г. до 16% през 2017 г. - а поколението Y е сериозна причина за това.

Между 2016 и 2017 г. делът на американците на възраст между 18 и 24 г., платили за онлайн новини е скочил от 4% до 18%, се казва в проучването, а при хората между 25 и 34 г. - от 8% до 20%. Тези две групи, казва Нюман, общо представляват около 30% от пазара.

Влиянието на Тръмп се усеща във всички възрастови групи, но според доклада при поколението Y то е около три пъти по-силно отколкото при другите.

„Големият тласък, който виждаме в абонаментите в САЩ“, казва Нюман, “се дължи на хората вляво, а вероятността младежите да са вляво е по-голяма. Наистина това е сериозна причина за възхода: младите хора, които не харесват Тръмп и които се абонират за новинарски организации, възприемани за крепости срещу него“.

Нюман казва, че според 29% от американците в проучването причината да плащат за новини е, че „искат да помогнат, подкрепяйки или финансирайки журналистиката“, а това е почти два пъти повече от средното ниво за всички страни в проучването. Вероятността американците в политическото ляво да плащат за новините, за да подкрепят журналистиката, е четири пъти по-голяма отколкото при тези, които са вдясно, допълва Нюман.

В епохата на Тръмп обаче по-важният въпрос е дали тенденцията младите хора да плащат за новини е устойчива. Според Нюман дори когато ефектът от Тръмп отмине, възприемането на абонаментните услуги от младото поколение е положителен сигнал за индустрията.

Проучването показва силна връзка между хората, склонни да плащат за стрийминг услуги на музика и видео и склонните да плащат за новини. Представители на медиите остават позитивни, че тенденцията ще продължи. Малко след победата на Тръмп и встъпването му в длъжност се наблюдава най-големият възход, но дори в момента не се отчита особен спад или затихване на интереса към абонаментите.

Но въпреки добрите новини истината е, че готовите да плащат за журналистика все още са сравнително малка група, сочи проучването на Reuters Institute, като 84% от американците не плащат за онлайн новини. Абонаментите не са евтини и Нюман посова, че има опасност качествената журналистика да стане все по-елитен продукт. „Опасността е да получим двустепенна система“, казва той.

Въпреки това за индустрия, която в продължение на десетилетие понасяше удари от ужасни финансови новини, а пред последните 10 месеца – от президента на САЩ, нарастващото желание на младите хора да отворят портфейлите си е добра новина.

„Това няма да спаси журналистиката“, казва Нюман, „но е обнадеждаващ сигнал, че хората са готови да плащат за качество“.

Последни новини
Още от Новини