Китай затяга регулацията на онлайн кредитирането

Бумът на компаниите за онлайн микрокредити тревожи властите

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Китайската централна банка ще засили надзора над кредитите, предлагани в интернет, пише китайският бизнес портал Caixin. Намерението се базира на загрижеността на властите от резкия ръст на индустрията, която е с разхлабен регулаторен контрол, твърди онлайн изданието.

Caixin се позовава на изказване на Хи Жихонг от департамент финансови пазари на Китайската централна банка, който заявява, че Централната банка на Китай, съвместно с други органи е разработил специална регулаторна рамка за контрол на онлайн финансовия риск. 

Според Caixin Хи е заявил, че новите правила вече се радват на някои успехи. Той е подчертал, че Китай ще подобри регулацията, засягаща онлайн бизнес финансирането, като всички финансови дейности трябва да бъдат обект на някакъв вид регулация. 

Бързорастящия сегмент на онлайн микрокредитиращи компании в Китай бе обвиняван в това, че се възползва от регулаторния вакуум, за да налага изключително високи лихви при кредитиране на потребителите. 

Securities Times, подкрепяна от държавата медия, публикува по-рано този месец новина, че предстои въвеждането на нови регулаторни правила за онлайн микрокредитирането, които ще влязат в сила през следващите шест месеца. 

Последни новини
Още от Новини