Испанският вицепремиер ще контролира Каталуния

Правителството на Испания суспендира автономията на областта

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Вицепремиерът на Испания поема контрола над Каталуния, след като снощи привърженици на идеята за единна Испания се опитаха да щурмуват радиото на Каталуния. Те бяха спрени от полицията, но има трима ранени, пише Investor.bg.

Испанското правителство суспендира автономията на Каталуния и пое контрола върху правителството ѝ, предаде BBC, като цитира официално съобщение, в което се посочва, че контролът над областта и службите в нея преминават към испанския вицепремиер Сорая Саенас де Сантамария.

Вчера депутатите в Каталуния подкрепиха с бойкотирано от левицата тайно гласуване отделянето на Каталуния от Испания и така обявиха едностранно независимост. По-късно испанският премиер Мариано Рахой обяви, че разпуска правителството и парламента в провинцията и свиква избори на 21 декември. 

Междувременно стана ясно, че трима души са били ранени през нощта в Барселона при опити на привърженици на единството на Испания да се сблъскат с празнуващите независимостта на Каталуния на площад „Сан Хауме”.

Протестите „за“ и „против“ независимостта на Каталуния продължиха през цялата нощ.

Докато на площадите в Барселона някои празнуваха независимостта, в други части на града се организираха протести на привърженици на единна Испания.

Сутринта беше отстранен от длъжност началника на полицията в областта Жозел Луис Траперо, съобщава БТА.

Последни новини
Още от Новини