Каталуния обяви независимост, Мадрид отговори с отнемане на автономията й

Ново развитие около каталунската криза

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Каталуния е независима република, обявиха депутатите в местния парламент. В подкрепа на обявяването на независимостта гласуваха 70 депутати, против бяха 10-ма, а двама гласуваха с "въздържал се". Опозиционните партии, които не желаят отцепване на Каталуния от Испания, обаче напуснаха пленарната зала преди гласуването на резолюцията и това повдигна въпрос дали гласуването ще бъде законно. 

В каталунския парламент има 135 места, за да бъде прието решение е нужно мнозинство от 68 гласа. 

Сепаратистките партии - управляващата Junta pel Si и крайнолявата CUP, внесоха по-рано днес предложение депутатите да гласуват резолюция, с което прокламират Каталуния като "независима, суверенна, демократична и социална" република. 

Депутати от CUP обясниха, че с резолюцията искат да "защитят Каталунската република", предаде испанският вестник El Pais, цитиран от Investor.bg. Те посочиха, че нямат избор след резултатите от референдума, провел се на 1 октомври. 

Заседанието беше отлагано на няколко пъти, след като опозицията в парламента приложи всички трикове, за да удължи процедурата. Резолюцията беше обсъдена на среща на председателите на парламентарни групи, стана ясно съобщение в Twitter акаунта на каталунския парламент. 

По време на дебатите по резолюцията опозиционните партии в Каталуния обявиха референдума като "срамен" и поискаха гаранция за правата им.

В отговор на едностранните действия на каталунския парламент Сенатът в Мадрид не се поколеба да изпълни заканата на испанските власи, които заявиха, че ще задействат чл. 155 от конституцията на страната, отнемащ автономните права на провинцията, ако Барселона обяви независимост.

"Призовавам всички испанци за спокойствие. Правовата държава ще възстанови законността в Каталуния" , написа испанският премиер Мариано Рахой в официалния си профил във Facebook.


 

Последни новини
Още от Новини