ТHE NEXT BIG THING - възможностите за навлизане на африканския пазар

Стефан Гьошев, глобален директор Продажби в Software Group, ТHE NEXT BIG THING, 19.10.2017

Компаниите, които отправят поглед към Африка имат нужда от таргетиран подход при определянето на сегмента, държавата и решението, с което ще навлязат на пазара. Голям потенциал за европейските компании, които биха искали да инвестират на континента, има инфраструктурата. Това каза глобалният директор Продажби в Software Group Стефан Гьошев, който бе един от лекторите на конференцията ТHE NEXT BIG THING, организирана за втора поредна година от Bloomberg TV Bulgaria.  

По думите му се наблюдават няколко тенденции по отношение на възможностите за навлизане на африканския пазар.  "Забелязва се навлизането на мобилни устройства на африканския пазар – над 900 млн. устройства са активни в Африка в момента, подпомогнато от факта, че над 90% от населението има достъп до мобилна мрежа", коментира той. 

Средната възраст на всички хора е 19,4 години, а над 65% са под 25 години, отбеляза още експертът. "Това отваря много възможности за развитие на човешкия капитал и инвестиции от страна на европейски бизнеси в работна ръка, която е доста по-млада от застаряващата работна сила на европейския континент", допълни той. 

Аутсорсингът е доста недоразвит на африканския пазар, коментира още Гьошев. Компаниите, които се занимават със смарт градове също са в добра позиция да погледнат към възможностите на континента, както и тези, които предоставят дигитални финансови услуги. За миналата година са регистрирани 277 млн. акаунта за мобилни пари. Банковите сметки са значително по-малко, което показва, че традиционният начин за финансиране на тези потребители не се справя със задоволяване на нуждата на потребителите, коментира той. 

Вижте още от лекцията на Стефан Гьошев на тема "Нуждае ли се Европа от дългосрочна стратегия в Африка?" във видеото.

Спонсори на The Next Big Thing - Business Transformers са Cisco, БАКБ, Allterco, Euroins, Ernst & Young, Philip Morris Bulgaria, iuvo, EKO, Sirma Group, Telelink, Opel, Индустриален холдинг България, Green Life Development & Resorts, Medical Dent.

Последни новини
Още от Новини