Решението за съдбата на сделката на ОПЕК ще бъде взето в началото на 2018

Русия намекна, че не би подкрепила продължение на споразумението, ако петролният пазар се стабилизира

Петролна рафинерия в Пуерто Кабейо, Венецуела. (24.08.2015) Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg Петролна рафинерия в Пуерто Кабейо, Венецуела. (24.08.2015) Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg

Решението за по-нататъшната съдба на споразумението за ограничаване на нефтодобива на страните от ОПЕК и други крупни държави производителки на петрол ще бъде взето в началото на следващата 2018, въпреки че въпросът ще бъде обсъден и на следващата среща на организацията на 30 ноември.

Това заяви пред РБК руският енергиен министър Александър Новак, предава ТАСС.

По думите на Новак ще бъдат разгледани и двата възможни варианта – изход от сделката, чийто срок изтича в края на месец март или нейното продължаване във времето.

„Това зависи от пазарната конюнктура, а тя е позитивна“, посочи началника на руското енергийно ведомство.

Новак също така намекна, че Русия не би подкрепила продължение на споразумението, ако „се постигне баланс на глобалните петролни запаси към април“.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база.

На срещата си в австрийската столица Виена пък, проведена на 25 май тази година, участниците в съглашението се споразумяха то да бъде продължено до края на март 2018, т.е. с 9 месеца.


 

Последни новини
Още от Новини