Италия затваря въглищните си ТЕЦ-ове до 2025

Енергийната стратегия на страната предвижда 27% от тока да идва от възобновяеми източници

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Италия планира да затвори въглищните си централи до 2025. Това съобщава EurActiv, позовавайки се на проект за енергийна стратегия на страната, пише Investor.bg.

Тенденцията в последните години навсякъде в ЕС е за отказ от въглища - подобни планове имат и Португалия, Холандия и Великобритания.

Секторът започва да се насочва към други източници на енергия - страни като Финландия или Полша обмислят нови ядрени мощности, а други - към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), посочва още EurActiv.

Изданието припомня, че през април 26 от 28-те държави в ЕС (с изключение на Гърция и Полша) подписаха споразумение да не бъдат строени нови въглищни централи след 2020.. Европейски банки също масово отказват заеми за изграждане на нови въглищни централи. 

Енергийната стратегия на Италия, която все още е подложена на обществено обсъждане, предвижда 27% от общото енергийно потребление в страната да се пада на възобновяемите източници до 2030.

Ще има и стимули за автомобили, задвижвани с алтернативни горива, както и увеличаването на станциите за зареждане на електромобили - до 19 хил. на територията на страната до 2020.

Доклад на Международната енергийна агенция показа, че през 2016 15% от електроенергията в Италия идва от въглищните централи. Страната залага на газ - 42% и възобновяеми източници (39%). Анализите на институцията показват, че средно в световен мащаб ВЕИ осигуряват 24% от електроенергията.

Последни новини
Още от Новини