Еврото поевтиня след решението на ЕЦБ

Централната банка удължи срока на програмата за стимули, но намали месечния обем на изкупуваните активи

EUR/USD, изменение 26.10.2017. Източник: Bloomberg Terminal EUR/USD, изменение 26.10.2017. Източник: Bloomberg Terminal

Еврото поевтиня след решението на ЕЦБ да удължи срока на програмата за стимули, но свие наполовина месечния обем изкупувани активи.

До края на 2017 планът за количествени улеснения продължава с месечен темп от 60 млрд. евро, а от януари тази сума ще бъде 30 млрд. евро, предаде Investor.bg. 

ЕЦБ удължава срока на действие на плана за стимули до септември 2018, но може да го удължи и още, ако е необходимо. 

„Ако перспективите станат по-неблагоприятни или ако финансовите условия не съответстват на напредъка към постигането устойчива траектория на инфлацията, Управителният съвет има готовност да разшири стимулите като месечен обем или като продължителност“, пише в изявлението на ЕЦБ.

Банката запазва основните си лихвени проценти без промяна. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0%, а този по пределното кредитно улеснение е 0,25%. Депозитната лихва е на отрицателна територия в размер на -0,40%.

„Управителният съвет продължава да смята, че основните лихвени проценти ще останат на тези нива за продължителен период от време, както и далеч отвъд хоризонта на програмата за изкупуване на активи“, се казва в текста.

Последни новини
Още от Новини