ТHE NEXT BIG THING e фискалната политика

Проф. Павлина Чернева, асоцииран професор в департамента по икономика на колеж Bard, конференция ТHE NEXT BIG THING, 19.10.2017

Ако искаме да продължим по пътя на постигането на глобален растеж, трябва да обърнем внимание на фискалната политика. Това каза икономистът и асоцииран професор в департамента по икономика на колеж Bard проф. Павлина Чернева, която бе един от лекторите на конференцията ТHE NEXT BIG THING, организирана за втора поредна година от Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на проф. Чернева дългосрочната стагнация е реалност. „САЩ и Европа са много далеч от пътя на развитие отпреди кризата. За да можем да подобрим този макроикономически контекст, следващото голямо нещо трябва да е фискалната политика“, отбеляза тя.

Според икономиста Европа трябва да внедри солидна фискална политика на наднационално ниво – тема, която бе обект на дискусии по време на последната среща между френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Трябва да се установи финансово министерство в еврозоната и общ бюджет, който да е достатъчно голям спрямо размера на икономиката на Европа, за да може да действа антициклично, да позволи провеждането на социална политика на надционално ниво и възможност за осъществяването на необходимите инвестиции в инфраструктура, коментира проф. Чернева.

„Трябва да можем да използваме бюджетната политика на една държава за балансиране на икономиката. Само по себе си балансирането на един бюджет не може да бъде макроикономическа цел, тъй като означава, че искаме да балансираме частния сектор на нула“, коментира още тя.

Вижте още от лекцията на проф. Чернева на тема „Бъдещето на глобалната макроикономическа политика: омагьосан кръг или нова парадигма?“ във видеото.  

Спонсори на The Next Big Thing - Business Transformers са Cisco, БАКБ, Allterco, Euroins, Ernst & Young, Philip Morris Bulgaria, iuvo, EKO, Sirma Group, Telelink, Opel, Индустриален холдинг България, Green Life Development & Resorts, Medical Dent.

Последни новини
Още от Новини