Германски жп компании проучват възможности за инвестиции у нас

Делегация, съставена от 7 германски фирми, се срещна с зам.-министъра на икономиката Александър Манолев

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Седем германски компании от железопътния сектор са на посещение у нас, като ще проучват възможности за инвестиции в страната.

Бизнес делегацията се е срещнала днес с зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. Тя е ръководена от Аксел Шупе, управител на Съюза на германската жп-индустрия – организация на федерално ниво, която обединява над 190 компании покриващи цялата верига по отношение на жп техниката, съобщават от пресцентъра на икономическото ведомство.

„Страната ни се утвърждава като предпочитана дестинация за инвестиции заради политическата стабилност, добрите макроикономически показатели и ниските оперативни разходи“, коментира по време на срещата българският зам.-министър. По думите му през последните години се осъществят и мащабни проекти за подобряване на жп инфраструктурата, финансирани от европейските фондове, които привличат и много чуждестранни компании, които кандидатстват за тяхното изпълнение.

„България има много добри традиции в жп сектора, в това число и със специализирани училища, които подготвят квалифицирани кадри“, подчерта Манолев. Той коментира, че се надява, че ще бъдат установени ползотворни връзки с български компании като акцентира, че те имат сериозен потенциал. Даден бе пример с подписания договор за продажба и ремонт на 40 товарни вагона, който бе сключен между завод „Септември“ и полската Група „ЗУЕ“.

По време на срещата Българска агенция за инвестиции и Национална компания „Индустриални зони“ също така са направили презентации за възможностите за инвестиции и мерките по Закона за насърчаване на инвестициите, от които биха могли да се възползват.  

Последни новини
Още от Новини