Петкова: Българските газови проекти ще помогнат и на Македония

Предстои да се проведе първото заседание на съвместната работна група, която ще проучи възможностите за развитие на нова газова връзка между България и Македония

Теменужка Петкова и македонският министър на икономиката Крешник Бектеши на среща в София (24.10.2017) Снимка: Министерство на енергетиката Теменужка Петкова и македонският министър на икономиката Крешник Бектеши на среща в София (24.10.2017) Снимка: Министерство на енергетиката

Основните проекти, по които работи България в газовата област, ще имат значение за диверсификацията на източниците и маршрутите на синьо гориво и в Македония.

Това заяви по време на среща с македонският министър на икономиката Крешник Бектеши енергийният ни министър Теменужка Петкова, предава пресотдела на подопечното й министерство.

Македонският министър е на визита в София заради провеждането на първото заседание на съвместната газова работна група, която ще проучи възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете държави. Меморандум за това бе подписан при посещението на министър Петкова в Скопие на 1 август 2017, припомнят от енергийното ведомство.

По думите на енергийния министър липсващата инфраструктура е основен проблем за региона на Балканите и България работи активно, за да преодолее този негатив. Основният фокус по време на стартиращото в началото на следващата година българско председателство на Съвета на ЕС ще бъдат Западните Балкани, каза Петкова. Тя запозна своя македонски колега със статуса на проектите за изграждане на междусистемни връзки със съседните на България държави. До края на този месец предстои обявяването на две обществени поръчки, свързани с изграждането на интерконектора Гърция-България. Целта е в средата на следващата година да стартира строителството на тръбата, така че през втората половина на 2020 тя да влезе в търговска експлоатация.

Петкова също така припомни, че България има сключен договор за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ от Азербайджан, който ще бъде доставян в страната именно чрез връзката с Гърция.

„Българо-румънският интерконектор вече е действащ, а дейностите по изграждане на българо-турския и българо-сръбския напредват, а бъдещият газоразпределителен център, за чиято реализация работи българското правителство, ще осигури платформа за търговия с природен газ и възможност за либерализиране на пазара на синьо гориво в целия регион“, подчерта още главата на енергийното министерство.

Министър Бектеши също поясни, че липсващата инфраструктура е основен проблем и за Македония. За нас е нужна още една газова връзка с България, за да не зависим само от един източник, поясни той. Съвместната работна група, която заседава днес в София, ще проучи възможностите за развитие на нова връзка между газовите системи на двете страни.

 

Последни новини
Още от Новини