Бизнес доверието във Франция остава на рекордни от 10 години нива

За последен път подобни нива са наблюдавани през декември 2007

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Доверието във френския производствен сектор остана стабилно през октомври, запазвайки се на най-високото си ниво от почти едно десетилетие. Това се разбира от данни на статистическата агенция Insee, цитирана от MarketWatch, пише Investor.bg.

Бизнес доверието в производството остана непроменено през октомври спрямо септември - на ниво от 111 пункта, което е над дългосрочната средна стойност от 100 пункта. За последен път толкова високо ниво на доверие е наблюдавано през декември 2007.

Силното доверие във Франция е в основата на ръста на втората по големина икономика в еврозоната от края на миналата година. По-рано този месец Insee ревизира прогнозата си за икономически растеж през 2017 на 1,8% от 1,6%.

Данните за нивата на доверие в индустрията показат, че бизнес лидерите са "много оптимистични" относно перспективите за производство в сектора.

Все пак, ако разширим обхвата на изследването, като включим услугите, строителството, търговията на дребно и търговията на едро, степента на доверие леко се понижава до 109 пункта през октомври от 110 пункта месец по-рано.

Доверието в сектора на услугите спада с един пункт до 107 пункта.

Последни новини
Още от Новини