Тилърсън изненадващо пристигна в Афганистан

Рос Красни, Bloomberg News

Трафик в столицата на Афганистан, Кабул. 25 октомврир 2015. Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg Трафик в столицата на Афганистан, Кабул. 25 октомврир 2015. Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пристигна в Афганистан в понеделник, 23 октомври 2017 за среща с лидерите на страната в изпълнение на новата американска стратегия за неопределен престой на контингента след повече от 15г. война, съобщи Bloomberg.

Визитата в Афганистан не бе в програмата на близкоизточната му обиколка, включваща Пакистан и Индия.

Тилърсън и президентът на Афганистан Ашраф Гани „потвърдиха ангажиментите на двете страни за постигане на мир, стабилност и дълготрайно благоденствие” в страната, според съобщението на посолството на САЩ в Кабул.

 

Пред август президентът Тръмп обяви увеличение на американския контингент в Афганистан с още 4000 войници и безсрочно удължение на мандата им в страната за борба с талибаните.

Държавният секретар Тилърсън призова европейските правителства да се присъединят към водените от САЩ санкции срещу Революционната гвардия в Иран, посочвайки, че страните, които правят бизнес с Ислямската република рискуват.

В Риад Тилърсън каза пред репортери, че Революционната гвардия създава нестабилност и разруха в региона”.

Тилърсън посети Саудитска Арабия с цел намаляване на иранското влияние в региона, включително насърчаване на съюз между Риад и Ирак, съобщи Bloomberg.

"Рекс Тилърсън нямаше особен успех днес в Близкия изток и не успя да накара Саудитска Арабия да отстъпи в неколкомесечната криза с Катар", каза Рос Красни, Bloomberg News.

"Не знам дали се е изненадал, защото даде да се разбере, че има такова нещо в интервюто си за Bloomberg миналата седмица".

 

 

Последни новини
Още от Новини