Ще ни изненада ли отново зимата – АПИ проверява снегопочистващите фирми

Подготовката за зимния сезон върви по график, посочват от пътната агенция

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

През тази седмица Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще започне проверките на фирмите, ангажирани със снегопочистването на републиканската пътна мрежа. Ще се инспектира наличната техника, суровини - сол, пясък, луга и т.н., съобщават от пресотдела на агенцията.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. Ще се осигурят около 100 000 тона сол, 300 000 тона пясък и др.

На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на пътищата във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

Същевременно със заповед на шефа на АПИ инж. Дончо Атанасов от 1 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа.

„Макар прогнозата на метеоролозите през следващите 10 дни да е за добро време се предприемат необходимите действия за осигуряване на безопасното пътуване на шофьорите по високопланинските пътища и проходи като Петрохан, Троян - Кърнаре, Шипка, Предела, участъци в област Смолян и др.“, посочват още от пътната агенция, добавяйки, че подготовката за зимния сезон върви по график.

В момента се провеждат регионалните работни съвещания, на които АПИ заедно с областните управители, с представители на ГД „Национална полиция“, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ИА „Автомобилна администрация“ и пътноподдържащите дружества обсъждат готовността.

„Агенция „Пътна инфраструктура” призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си и да сменят летните гуми със зимни. Да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри“, допълват от АПИ.


 

Последни новини
Още от Новини