Китай отмени забраната за внос на екзотични сирена

Кой се страхува от миризливото сирене?

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Китай отмени забраната за внос на няколко вида меки и зрели сирена, включително Рокфор, Датско синьо сирене, Горгонзола и Стилтън, пише BBC. 

Властите наложиха забраната през септември, защото бактериите, използвани за производството на сирената, не бяха одобрени в Китай.

Канадските власти отмениха забраната през уикенда след среща с представители на Европейския съюз.

Вносът на временно забранени сирена може да се възобнови незабавно.

Делегацията на ЕС и френското посолство ще организират технически семинар между европейски и китайски експерти, който да помогне за актуализиране на стандартите, за да се избегнат бъдещи забрани.

Производителите на сирене в Китай се зарадваха на новината.

"Много сме доволни от решението. Мисля, че това е начин Китай да покаже, че е наистина отворен към продажбата на чуждестранни продукти и особено на сирене", каза Винсънт Марион, съосновател на Cheese Republic.

Онлайн услугата за доставка, базирана в Шанхай, акцентира върху занаятчийските сирена, а забраната засяга повече от половината от продуктите, които компанията продава.

Ще отнеме няколко седмици, докато сирена, забранени по-рано, стигнат отново да веригата за доставки на китайските търговци на дребно.

Euromonitor очаква продажбите на сирене в Китай да достигнат 5,3 милиарда юана ($800 милиона) тази година, което е с 26% повече от миналата година.

Над 90% се внасят, като повечето от тях идват от Нова Зеландия и Австралия.

Също така сиренето е набрало популярност чрез заведения за бързо хранене и пицарии.

Марион сподели, че компанията му обслужва предимно чужденци, но има и нарастващ местен пазар за специализирани сирена.

 

 

Последни новини
Още от Новини