Евроскептицизмът се засилва в Чехия

Лидерът на крайнодясната партия Свобода и пряка демокрация призова за напускане на ЕС

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Чехия трябва да напусне  Европейския съюз (ЕС), призова лидерът на крайнодясната партия "Свобода и пряка демокрация", която отбеляза на парламентарните избори в страната изненадващ успех, предаде Investor.bg

Партията беше основана през 2015 от родения в Токио бизнесмен Томио Окамура, който се прочу със създадената от него необичайна туристическа агенция за плюшени играчки, преди да влезе в политиката.

"Искаме да спрем ислямизацията на Чешката република и сме за нулева толерантност към миграцията", заяви Окамура пред журналисти снощи, след като се разбра, че партията му печели близо 11% на изборите.

Окамура беше избран първо в долната камара на парламента като депутат от партията "Зора на пряката демокрация", която се бореше за въвеждане на пряко избиране на повечето политически постове и получи 6,9% на изборите през 2013. По-късно той беше отстранен след скандал за нередности в партийните финанси.

Този път Окамура заложи на ксенофобските чувства и получи немалка подкрепа въпреки рекордно ниската безработица, растящите заплати и сравнително ниската имиграция.

"Гласувах за "Свобода и пряка демокрация", защото и аз съм против тук да идват имигранти, заяви Павел, безработен, след като гласува в секция в Прага.

Окамура заложи също на евроскепичните настроения сред много избиратели и на нападки срещу ромското малцинство. "ЕС не може да бъде реформиран. Той само ни нарежда. Ние сме против мултикултурната европейска свръхдържава. Да напуснем ЕС", заяви той на партиен дебат преди изборите.

Окамура, чиято майка е чехкиня и баща му японец, невинаги е бил крайнодесен. Политически анализатори казват, че той е започнал да ухажва избирателите с по-твърди възгледи след формирането на партията през 2015.

През 2011 той е в журито на конкурс за красота за имигрантки. Две години по-късно качи в интернет снимка на своята приятелка чехкиня в ислямска дреха как влиза в джамия в Лондон.

Първоначално, когато основа първата си партия, той настояваше за пряка демокрация и наказание за лошите политици. Чак след отстраняването му добави най-евтината пропаганда - "виртуалната заплаха" от миграция, коментира политически анализатор. "Виртуална", защото миграционната вълна, заляла Европа преди две години, заобиколи Чехия, където има съвсем незначителна мюсюлманска общност.

Но антиимигрантските настроения, на които Окамура заложи, намират широк отзвук в чешкото общество. Всички други партии също отхвърлят мигрантските квоти за преразпределение на пристигащите в Европа мигранти.

Последни новини
Още от Новини