Бизнесът в България ще разполага с 1,2 млрд. лв. след ноември 2017

Фондът на фондовете ще инвестира сумата на принципа на инвестиционен фонд

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Българският бизнес ще разполага с близо 1,2 млрд. лв. след ноември 2017. Средствата са осигурени от четири вече функциониращи оперативни програми за финансиране, но не са усвоени,  съобщи БНТ.

Финансовите инструменти са обединени и ще се управляват от един орган - Фонда на фондовете.

Фондът на фондовете ще финансира проекти и предприятия, след като вече имат одобрението на техни финансови партньори. "Средствата ще бъдат насочвани към крайния получател чрез финансови посредници и чрез нашите партньори, които тепърва предстои да изберем", коментира Светослава Георгиева, изп. директор на Фонда на фондовете.

Финансовите посредници могат да бъдат банки, фондове за финансиране, юридически и физически лица, които са близо до бизнеса и знаят какви са нуждите му. Системата е измислена така, за да може да се усвои максимално голяма част от европейските пари. До момента средствата по четирите оперативни програми са се управлявали от отдели към министерствата и са били безвъзмездни, но са достигали трудно до предприемачите, предаде Investor.bg. 

Предизвикателствата пред предприемачите в търсене на инвеститор е, че в България липсва култура за одобряване на финансиране на високо рискови предприятия, както и неприлагането на финансови инструменти като конвертируем кредит. Този вид финансиране позволява на инвеститора след договорения период на кредита да получи лихвен процент от печалбата или дял в предприятието.

"Когато фирма иска конвертируем заем, дадената фирма най-често регистрира фирмата извън страната, най-често САЩ и Великобритания, и по този начин се инвестира в тях. И другото, което е жалко в този случай, е, че понякога, когато дойде много голяма инвестиция, това се счита за чуждестранна инвестиция, а не българска", обясни Натанаил Стефанов от Асоциация на стартиращите компании в България.

Изискванията за подготвяне на обемна документация от младите компании и липсата на онлайн администрация при кандидатстване за средства по оперативна програма отблъскват предприемачите.

Инвестиционните фондове се различават от оперативните програми по това, че получените средства не са безвъзмездни, а имат възвращаемост.

"В най-ранния етап е трудно да се сложи конкретна оценка и затова ние досега сме работили, примерно, с условия при които даваме 25 хил. евро за 8% дял в компанията, което грубо оценява бизнеса на 300 хил. евро", каза Велизар Маринов, инвестиционен анализатор в инвестиционен фонд:

Фондът на фондовете ще инвестира сумата от 1,2 млрд. лв. на принципа на инвестиционен фонд. Очаква се да започне да работи след края на обществената поръчка за избирането на фонд мениджъри в началото на месец декември.

Последни новини
Още от Новини