София обмисля да уеднакви фасадите в града

Предвижда се наредба за дизайна на градската среда

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Столичната община обмисля най-сетне да уеднакви фасадите на сградите в града. Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че се предвижда наредба за дизайна на градската среда. В нея ще бъдат заложени изискванията за цвета на сградите в един квартал и тентите по балконите, табелите пред магазините и на улиците, пише Dnes.bg.

Здравков твърди, че разлепването на реклами, поставянето не само на климатици, но и на различни типове дограма в момента никъде не е регламентирано.

Желанието ни е да се създаде система от стандарти, които да регламентират всички изисквания към фасадите и градското обзавеждане, коментира той.

Арх. Здравков представи пред общински съветници и депутати проекта за изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община. С него от "Московска" 33 искат да сложат край на хаотичното строителство на високи сгради навсякъде из града, както и да се затворят нормативните пропуски, които отварят вратички на инвеститорите да строят небостъргачи. Архитектът обяви, че не е против високото строителство, но трябва да има ясни правила.

"С промените в закона искаме, където има обезпеченост откъм транспорт и инфраструктура, да се развиват комплекси с високо застрояване".

По думите му един такъв район е 7-и км на бул. "Цариградско шосе" и на Околовръстното до "Люлин".

Здравков допълни, че с шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев започват работа по изменения на общия устройствен план за развитие на метрото в "Люлин" до Околовръстното шосе. Предвижда се междинна станция между жк "Люлин 2“ и жк "Люлин 3“ и спирка след Околовръстния път. Това обаче ще може да се случи, след като се изгради третият лъч на подземния транспорт.

Ако промените в Закона бъдат приети от Народното събрание, в пространството между бул. Цар Борис III", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Драган Цанков", бул. "Александър Малинов" и Южната дъга на Околовръстното няма да могат да се строят сгради, по-високи от 75 метра. Отвъд него пък позволената височина на сградите ще бъде до 15 метра.

Последни новини
Още от Новини