САЩ прегръща Индия за баланс на китайското влияние в Азия

Държавният секретар Тилерсън обвини Китай в потъпкване на международни договорености

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън каза, че САЩ иска да задълбочи сътрудничеството си с Индия на фона на нарастващото китайско влияние в Азия. Той описва Индия като "стратегически партньор", добавяйки, че САЩ "никога няма да имат същите отношения с китайското недемократично общество". Той заяви, че Пекин понякога действа извън международните конвенции, като даде за пример спора за Южнокитайско море, съобщава BBC.

Коментари на Тилерсън идват преди посещението му в Индия, предвидено за идната седмица. Междувременно президентът Доналд Тръмп ще посети редица азиатски страни, включително Китай, през ноември.

В речта си в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, Тилерсън заяви, че "Съединените щати търсят конструктивни отношения с Китай, но няма да обърнат гръб, когато Китай не спазва международни договорености или погазва суверенитета на съседни страни и поставя в неблагоприятно положение САЩ и нашите партньори".

Държавният секретар описва САЩ и Индия като "все по-глобални партньори", които "не просто споделят афинитет към демокрацията. Ние споделяме обща визия за бъдещето".

Забележките на държавния секретар дойдоха няколко часа след речта на китайския президент Си Дзинпин на конгреса на Китайската комунистическа партия, където Си даде знак, че Пекин възнамерява да играе по-голяма роля в световните дела. Си заяви, че Китай сега "се превърна във велика световна сила" и че китайският растеж под комунистическо управление е дал "нов избор" на други развиващи се страни.

В своето изказване в сряда обаче Тилерсън критикува "провокативните действия на Китай в Южнокитайско море", заявявайки, че те пряко оспорват "международното право и норми, които САЩ и Индия спазват".

Той призова Индия да играе по-голяма роля в областта на сигурността в региона, като каза: "Индия и Съединените щати трябва да се стремят да подкрепят останалите държави в защитата на техния суверенитет... и да имат по-силен глас в регионалната архитектура, като защитават интересите им и подпомагат развитието на икономиките им". 

След речта на Тилерсън, китайското посолство във Вашингтон заяви в изявление, че Пекин "никога няма да се стреми към хегемония или да се ангажира с разширяване". Правителството заявява, че Китай "допринася за световния ред, основан на общоприетите правила и го защитава".

Последни новини
Още от Новини