Мадрид ще задейства процедурата за отнемане на каталунската автономия

Това стана, след като Карлес Пучдемон заяви, че няма да се откаже от искането си за независимост

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испания дава старт на процеса за суспендиране на правомощията на каталунското правителство, след като регионалният лидер Карлес Пучдемон заяви днес, че няма да се откаже от искането си за независимост. Tова предава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Безпрецедентното решение на правителството на испанския министър-председател Мариано Рахой да се намеси пряко ще разпали допълнително конфликта около бъдещето на най-голямата регионална икономика на страната.

Акциите и облигациите на Испания поевтиняха след новината.

“Правителството ще продължи с процедурата, очертана в Член 155 на Конституцията, за да възстанови законността на самоуправлението в Каталуния“, заяви правителството в изявление.

Испания прибягва до крайното конституционно оръжие, след като Пучдемон заяви днес, че регионалното правителство може да обяви независимост от Испания освен ако правителството в Мадрид не се съгласи на разговори. Реакцията на Пучдемон бе в отговор на ултиматума, поставен от Мадрид, регионът да се откаже от исканията си за независимост до 10 часа местно време днес.

„Ако централното правителство продължава да блокира диалога и продължава с репресиите, парламентът на Каталуния може да пристъпи, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост“, казва Пучдемон в писмото си до Рахой днес.

Пучдемон заяви още, че искането за лична среща е било пренебрегнато, а испанските „репресии“ върху Каталуния са били засилени със затварянето на двама сепаратистки активисти в понеделник.

„Искането ми репресиите да спрат също не бе изпълнено“, каза Пучдемон. „Дори обратното, те се увеличават“.

Основният борсов индекс на Испания се понижи с 1% след новината. Доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши с 4 базисни пункта до 1,65%.


 

Последни новини
Още от Новини