Дончев: Нуждаем се от двоен на сегашния икономически растеж

Ръстът от 4% на БВП е недостатъчен за догонване на развитите икономики, коментира вицепремиерът

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Въпреки че България е сред лидерите по икономически растеж в ЕС с годишен ръст на брутния вътрешен продукт от около 4%, той съвсем не е достатъчен за догонване на развитите икономики, смята вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

„Аз твърдя, че е добре да имаме растеж от 7-8%, който да разполага със стабилни фундаменти, да не е базиран на спекулации, например с недвижими имоти, или да е свързан с държавна политика, например по отношение на ВЕИ сектора“, заяви Дончев във видеообръщение към участниците в организираната за втора поредна година от Bloomberg TV Bulgaria конференция THE NEXT BIG THING.

Въпреки това според него сегашният растеж е по-устойчив от този, отчетен в предкризисния период. Според Дончев един от най-големите рискове пред страната ни остава общият пазар на труда в ЕС и усилията на страната ни да е конкурентоспособна на него.

Не е тайна, че „в момента има силен натиск по отношение на демографската картина в България. Ако имаме голяма задача, тя е свързана с по-достойна позиция в битката ни за кръв – за качествен човешки потенциал. Отвъд клишетата, когато говорим за партньорство на държава и бизнес – това е една такава сфера. Държавата трябва да гарантира добри условия за правене на бизнес, а бизнесът трябва да помисли какво да направи, за да задържи кадрите си и да намери нови“, каза Дончев.

Това, разбира се, крие в себе си други предизвикателства, убеден е вицепремиерът. От една страна – ще се отчете повишаване на разходите за труд, което „би зарадвало някои и би уплашило други“. От друга страна - производствените услуги, които са базирани на ниска ценана труда, след само няколко години ще загубят работната си сила, каза Дончев.

По думите му няма как страната да разполага с авангардни технологии в производството и как да мисли за индустрия 4.0, ако услугите към бизнеса и образованието са на ниво 2.0.

„Всички услуги в пряка връзка с бизнеса трябва да отговарят на претенциите на администрацията. Те трябва да са поне услуги 4.0“, завърши изложението си вицепремиерът.

Екип на Investor.bg
 

Последни новини
Още от Новини