Ангелкова: 7 от всеки 100 евро инвестиции у нас – в туризма

Туризмът е сред най-динамично развиващите се отрасли в българската икономика, коментира главата на туристическото ведомство

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Туризмът е сред най-динамично развиващите се отрасли в българската икономика. Седем от всеки 100 евро, инвестирани у нас, са вложени в туризма.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на събитие в Софийския университет. Това съобщава пресотдела на туристическото ведомство, цитиран от Investor.bg.

По данни на Световния съвет по туризъм и пътувания през 2016 в отрасъла и свързаните с него икономически дейности у нас е формиран брутен вътрешен продукт на стойност над 11,6 млрд. лв., което е близо 13 на сто от показателя за страната.

За този период работещите в сектора и свързаните с него отрасли са били 363 хил. души, което е близо 12 на сто от всички заети в България.

Данните до момента показват, че отново ще имаме успешна година в туризма след рекордната 2016, каза още министърът.

От началото на годината до края на август общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е над 6,5 милиона. Ръстът спрямо същия период на миналата година е близо 8 на сто, сочат данните на НСИ.


 

Последни новини
Още от Новини