Що е то социализъм с китайска специфика – 14-те принципа на Си Дзинпин

Основните принципи, по които ще се развива Китай в следващата петилетка

Си Дзинпин изнася реч на XIX конгрес на Китайската комунистическа партия. (18.10.2017) Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Си Дзинпин изнася реч на XIX конгрес на Китайската комунистическа партия. (18.10.2017) Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

В близките 5 години в Китайската народна република ще бъде развиван „социализъм с китайска специфика“.

Това заяви по време на откриването на XIX конгрес на Китайската комунистическа партия лидерът й и председател на КНР Си Дзинприн, цитиран от ТАСС.

„Първо, необходимо е да обезпечим водещата роля на партията във всички направления. (...) Второ, всички предприемани от нас усилия трябва да се осъществяват за благото на народа. (...) Трето, всеобхващащият процес на реформи следва единствено да бъде укрепван“, заяви китайският лидер.

Друг важен принцип е „утвърждаването на нови теории за развитие“. „Това е основа и ключов фактор за решаването на всички проблеми, стоящи пред нашата страна“, подчерта Си Дзинпин.

Петата базисна точка – „укрепването на позицията на народните маси като стопанин на страната и защита на техните права“, а шестата - „последователно утвърждаване на законодателната основа и принципите на правовата държава“.

Седмият основен принцип, изведен от китайския държавен глава е „неизменни усилия за въплъщаването в живота на ключови социалистически ценности“.

Следват „подобрение на благосъстоянието и повишаване на жизнения стандарт на населението“, „опазване на околната среда“, „обезпечение на националната безопасност“, „максимално усилване на ролята на партията в областта на военното строителство“, „задължително запазване на принципа „една държава – две системи“, активизация на глобалните интеграционни процеси „за формирането на човечество, свързано в единна съдба“. Последната 14-та точка пък е „обезпечение на строги методи за вътрешнопартийно регулиране“.

На конгреса на Китайската народна партия, започнал днес (18 октомври), ще вземат участие 2280 делегати от цялата страна. 


 

Последни новини
Още от Новини