Сърбия намалява до 0,2 промила разрешения алкохол в кръвта при шофиране

Затягат се и редица други изисквания, скачат и наказанията

Снимка: СБА Снимка: СБА

Утре (19 октомври, четвъртък) парламентът на западната ни съседка Сърбия ще гласува промени в Закона за безопасност на движението, които предвиждат сериозно затягане на правилата и увеличаване на санкциите на провинилите се шофьори.

Една от промените е ограничаването на позволеното количество алкохол в кръвта на водачите на МПС. Предвидено е то да бъде намалено от 0,3 промила до 0,2 промила, предава РТС (Радио-Телевизиja Србиjе). За сравнение в България тази граница е 0,5 промила.

Ако пък шофьор даде проба, показваща над 2.0 промила алкохол в кръвта, то го очакват от 30 до 60 дена затвор, както и отнемане на книжката за 9 месеца.

Промени има и в изискванията за возене на деца – такива под 135 см. ръст не могат да стоят на предната седалка на автомобила. Затягат се и изискванията за мотористите.

От началото на септември Сърбия също така въведе електронно отчитане на скоростта по магистралите си от началото на септември, като камерите автоматично засичат средната скорост от точка до точка. Глобите за нарушителите се връчват на пунктовете за плащане на магистралните такси, като варират от 50 до 2 000 лева в местна валута.

Последни новини
Още от Новини