КЗП: Всеки десети проверен туристически обект е в нарушение

През лятото са били проверени хиляди обекти, похвали се шефът на КЗП Димитър Маргаритов

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Снимка: Bulgaria ON AIR Председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки десети туристически обект, който е станал обект на проверка от страна на Комисията за защита на потребителите (КЗП) е бил в нарушение.

Това се разбра от изказване на шефа на КЗП Димитър Маргаритов пред парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм днес (18 октомври). 

„В около 10% от случаите, в които ние извършваме инспекции и проверки в туристически обекти, се констатират различен тип нарушения“, предава думите на Маргаритов „Фокус“.

„Не се забелязва сериозна промяна в основните типове нарушения, с едно изключение – през тази година са доста повече затворените обекти поради липса на категоризация”, добави той.

Проверените обекти през лятото са били хиляди, а активността на подаващите сигнали се е увеличила значително поради заработилите в началото на сезона т.нар. „виртуални приемни“, посочи Маргаритов.

Акцент в изказването в главата на КЗП бяха и нелоялните търговски практики, които е констатирала комисията по време на сезона.

„Най-фрапиращите – шалтетата на единия от плажовете, които надвишаваха многократно задължителната по договора за концесия такса, таксата за празен стол и други подобни примери”, обясни Маргаритов.

Последни новини
Още от Новини