Увеличава се броят на българите, виждащи полза от членството ни в ЕС

56% от съгражданите смятат, че имаме полза да бъдем в Съюза, което е със 7% повече от 2016

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

56% от българите виждат полза от членството на страната в Европейския съюз. Спрямо 2016 година има ръст от 7 процентни пункта.

Това пише Investor.bg, базирайки се на проучване на Евробарометър, цитирано от пресотдела на Европарламента. 

Пълните данни ще бъдат публикувани на 18 октомври. Предварително от ЕП разпространиха част от тях и те показват, че в целия ЕС се връщат положителните нагласи. 64% от европейците виждат ползи от членството в общността, което е увеличение от 4 пункта спрямо 2016. 

Съществено намаляват и европейците, които се отнасят негативно към членството на страната им в ЕС – от 31% през 2016 до 25% днес.

Най-позитивни са ирландците – 90% от участвалите в проучването дават положителен отговор на въпроса за ползите от еврочленството. На обратния полюс са италианците – едва 39% виждат положителни промени от членството в ЕС.

Ръст на подкрепата за еврочелнството има в изпадналата в затруднение Гърция. През 2016 44% от гражданите на южната ни съседка са виждали ползи от това страната да е част от ЕС. Днес те са 48%. 

Висок е процентът на гражданите на Люксембург, които имат положителна нагласа към еврочленството – 86%. 77% от германците също виждат позитиви от участието на страната в Евросъюза. Данните за втората по големина европейска икономика – Франция, пък показват, че 58% от гражданите са положително настроени към членството на страната им в ЕС. 

В Белгия, която приютява основните европейски институции, ползи от членството виждат 66% от анкетираните.  

Последни новини
Още от Новини