Биткойнът ще трансформира обществото, не само финансите

Коментар на Тим Дрейпър, основател на Draper Associates


В това интервю за Bloomberg венчър капиталистът в сферата на технологиите Тим Дрейпър оборва двамата най-видни финансисти, коментирали биткойн наскоро: изпълнителните директори на JPMorgan Chase и Royal Bank of Canada - Джейми Даймън и Дейвид Маккей.

"И двамата имат материален интерес криптовалутите да не се разпростират!" - заяви той. "Дигиталните валути са много по-преносими и лесни за използване от фиатните пари и са по-добрo средство за съхраняване на стойност. Много стартиращи сега компании започват да трансформират обществото и това е най-вълнуващото, което се случва в моя свят."

Четейки Bloomberg виждаме реакциите на двамата шефове, чиито банки обявиха партньорство в областта на блокчейн технологиите вчера, 16.10. 

На инвеститорска конференция в Ню Йорк през септември, Джейми Даймън нарече криптовалутата биткойн "измама" и "по-лоша от манията по луковички на лалета" (Холандия, 1637), както и че ще уволнява свои служители ако разбере, че търгуват биткойн (на основание, че са глупаци).

Миналия петък той повтори тезите си на среща на института за международни финанси във Вашингтон, добавяйки, че някой ден правителствата ще сложат края на този "продукт, удобен за престъпници". Банкерът заяви още, че за последен път говори за биткойн. 

Канадският колега на Даймън, Дейвид Маккей, изрази вчера мнението: "Не бих нарекъл биткойн валутата измама, понеже тя не дава погрешна представа за това, което е." Въпреки това шефа на RBC признава, че биткойнът не отговаря на множество представи за функциите на една валута: 

"Има много притеснения и въпроси за това как криптовалутата се използва; те трябва да бъдат решени... ще се вгледаме в плюсовете и минусите, в протоколите за безопасност." 

Третият партньор, с който банките ще тестват блокчейн технологии за международни плащания е Australia and New Zealand Banking Group.

Последни новини
Още от Новини