Airbus взема дял в C Series

Европейският консорциум ще участва в продажбите на Bombardier

A350 на Airbus, опериран от Cathay Pacific Airways Ltd. каца на летището в Хонконг. 12 август 2017. Photographer: Vivek Prakash/Bloomberg A350 на Airbus, опериран от Cathay Pacific Airways Ltd. каца на летището в Хонконг. 12 август 2017. Photographer: Vivek Prakash/Bloomberg

Европейският авиоконсорциум Airbus реши да купи мажоритарен дял в програмата C Series на Bombardier, който бе изправен пред 300% мито за внос в САЩ, съобщи канадската компания на сайта си.

Европейският консорциум ще поеме контрола и ще подкрепи развитието на програмата за производство на новия канадски самолет след като над 6 млрд долара разходи за развойна дейност принудиха Bombardier да поискат държавна подкрепа, съобщава Bloomberg.

Сделката се предлага в момент на търговски спор между канадския производител и Boeing. След оплакване на американската компания, че Bombardier е продал 75 самолета модел C Series на Delta Airlines на „абсурдно ниски цени”, администрацията на Тръмп наложи мито от 300%

CS 300 на Bombardier Inc. на авиосалона в Китай. 31 октомври 2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg.

Преговорите с Bombardier започнаха през август, съобщи директорът на Airbus Том Ендерс. Канадската компания е била в контакт и с китайската Comac за дял в C Series, съобщава Bloomberg, цитирайки неназовани източници, запознати с въпроса. Comac не коментира сделката с Airbus.

Bombardier нямаше друга поръчка освен заявката на Delta Airlines преди 18 месеца. Компанията оценява C Series на 2 млрд долара и очаква съвместното дружество да удвои стойността на програмата, каза директорът на Bombardier Ален Белмар на пресконференция в Монреал в понеделник, 16 октомври 2017.

Партньорството с Airbus ще разработи две допълнителни продуктови линии на пазара на 100-150 местни самолети.

Основното производство ще остане в Квебек, съобщава Bombardier.

Договорът предвижда Airbus да осигури снабдяване, продажби и маркетинг на програмата.

Airbus ще има 50,01% дял в CSALP, дружеството, произвеждащо C Series. Bombarider и Investissment Quebec ще имат съответно 31% и 19%.

 

Търговският спор с Boeing и наложените вносни тарифи за САЩ предизвикаха реакция и във Великобритания. Премиерът Тереза Мей се оказа под натиск да спаси работните места, свързани с производството на крилата за Bombardier в Белфаст.

Мей разговаря с президента Тръмп на 12 септември 2017, съобщи ББС.

Boeing обвини Bombardier в продажба на самолетите C Series на твърде ниска цена в САЩ и в получаване на субсидии в Канада и Великобритания.

Заводът в Белфаст, отворен от бившия премиер Дейвид Камерън през 2013 и наема около хиляда души. Компанията е най-големия работодател в Северна Ирландия и около 15 компании от региона са нейни основни доставчици.

Последни новини
Още от Новини