Кризата в Каталуния е довела до напускането на над 500 компании

Провинцията допринася за 20% от БВП на Испания

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Към момента на референдума, определен от централната власт в Мадрид за незаконен, 540 компании са напуснали Каталуния, променяйки своя юридически адрес, съобщава РИА Новости, позовавайки се на данни от търговския регистър в страната, пише Investor.bg.

Сред компаниите са десетки крупни бизнеси, като например банките Sabadell, CaixaBank и енергийната Gas Natural Fenosa.

Икономическият министър на Испания Луис де Гиндос вече призна, че кризата в Каталуния ще остави следа в икономиката и ще намали ръста на брутния вътрешен продукт.

Автономната провинция допринася за 20% от БВП на Испания, а нестабилността след референдума кара инвеститорите да изоставят свои проекти.Гиндос е категоричен - икономическата ситуация в региона зависи от решенията на правителството на провинцията в следващите дни.

Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария също изчисли, че инвестициите в Каталуния са намалели с 10%, докато в цяла Испания има ръст от 13 на сто. Най-страдащ е туристическият сектор, като нощувките в хотелите на Барселона намаляват с 20-30% през последните седмици.

В своята прогноза Международният валутен фонд (МВФ) записа ръст на икономиката на Испания от 3,1% през 2017 година, а през 2018 година - от 2,5 на сто. Директорът на институцията Кристин Лагард призова страните възможно най-бързо да приключат с политическата нестабилност в Каталуния.

Сега пред Каталуния има три възможни сценария. На първо място провинцията може да напусне Испания, но дори и това да стане при възможно най-благоприятни условия (разрешение от Мадрид, оставане в ЕС и т.н), ефектът върху икономиката ще е тежък. 

Вторият вариант е Каталуния да обяви независимост и да напусне ЕС, без да бъде призната от другите европейски държави. Това ще доведе до масово бягство на компании от проницията, което ще е тежък удар не само за Каталуния, но и за цяла Испания. 

Още по-масово ще е изтеглянето на бизнеса в случай, че се сбъдне третият сценарий - открита конфронтация, което обаче е и най-малко вероятно, прогнозират анализатори пред руската агенция. 

На 10 октомври премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон прокламира независимост, но и отлагане на влизането в сила на декларацията, докато не бъдат проведени преговори с Мадрид. 


 

Последни новини
Още от Новини