Замърсяването на въздуха в София намалява, похвали се Фандъкова

Тенденцията за намаляване на вредните частици във въздуха се наблюдавала от 2011 насам

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 2011 година насам се наблюдава тенденция за намаляване на вредните вещества във въздуха.

Това заяви по време на свое изказване на конференция, посветена на качеството на въздуха, столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„За Столична община качеството въздуха е приоритет. Затова на първо място за нас са решаването на проблемите с въздуха и комуникацията с всички граждани и институции по въпроса. През последните години това е заложено като приоритет в работата на общината и в тази посока предприети са мерки за намаляване на вредните емисии”, цитира думите на Фандъкова „Фокус“.

По думите на градоначалника на София построяването на втората линия на столичния метрополитен е довело до 75 хил. тона вредни емисии по-малко на годишна база, а с изграждането на третият метролъч към тази цифра се очаква да се прибавят още 50 хил. тона вредни емисии.

Като една от мерките на СО в сферата Фандъкова посочи модернизирането на автопарка на столичния градски транспорт.

„90% от автобусния парк е подменен, закупуват се нови рециклирани трамваи. Подготвяме процедура за модернизация на трамвайните линии и закупуване на 13 нови трамвая, каза още кметът на София.

Като друга мярка за подобряването качеството на въздуха, Фандъкова посочи разширяването на мрежата за зелената система. По думите ѝ голямото предизвикателство е намаляването на фините прахови частици. През лятото те са били минимални, но през зимата се очаква показателите на тези частици да се повишат.


 

 

Последни новини
Още от Новини