Как боклукът може да се превърне в енергия за 12 часа

Нищо не отива на сметището

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Датска енергийна компания работи върху нови машини, които подбират домакинските отпадъци при рециклиране, като бързо разграждат органични материали като храна, за да създадат енергия от биогаз, произведен от процеса, разказва Bloomberg.

Dong Energy A/S, която е поставила стотици вятърни турбини в Северно море, казва, че заводът ѝ , на 30 километра от Манчестър, е един от първите, които използват ензими в целия поток от отпадъци и след това го комбинират с технологията за сортиране при рециклиране.

Това би било особено полезно в градовете, където пространството е ограничено и малките апартаменти често имат място само за един кош за боклук.

Процесът "е полезен вариант за местните власти и фирми за събиране на боклук, които все още не са развили отделното събиране на хранителни отпадъци", заяви Шарлот Мортън, главен изпълнителен директор на Асоциацията за анаеробно разлагане и биоресурси.

Dong, който променя името си на Oersted, казва, че заводът Renescience в Нортуич ще бъде завършен в края на тази година за цена от 600 млн. крони (95 млн. долара). Това ще помогне за справянето с британските планини от отпадъци, около една четвърт от които отиват в сметищата за депониране, където се освобождава метан при разграждане.

"Ако всичко върви добре, това ще бъде една голяма витрина и ще дойдат хора от цял свят, за да я видят", каза Томас Далсгаард, изпълнителен вицепрезидент по термична и биоенергия в Dong.

Процесът в Renescience включва разделяне на огромно количество отпадъци до 7 вида материали, които могат да бъдат използвани за създаване на електроенергия, за рециклиране или за продажба на скрап. Нищо не отива на сметището.

Ензимите в завода са като тези, които се намират в праха за пране. Те почистват боклука в продължение на 12 часа в резервоари с дължина 50 метра. След това ускоряват процеса на разграждане и така органичните материали се разпадат анаеробно в част от завода, където се използват за създаване на електричество.

Всичко, което е останало, се сортира чрез поредица от балистични сепаратори, конвейерни ленти, магнити и шредери, които дават готовите продукти за почистване и повторно използване.

Въпреки че някои остатъци от процеса понастоящем се изгарят, Далсгаард заяви, че и това ще спре до 2020.

Всъщност той смята, че Renescience е по-добър от домашното сортиране, защото всяка отпадъчна храна, като кетчуп в дъното на пластмасова бутилка, се превръща в електричество, вместо да се измие.

Ако технологията пожъне успех, Dong планира да разработи поредица от съоръжения в цяла Великобритания, Европа и света, включително Малайзия.

Същественото е, че биогазът, който задвижва двигателите, може да създаде постоянен поток от енергия, за да подпомогне прекъснатата електроенергия, генерирана от вятъра и слънцето. Това би могло да предостави алтернатива на плановете за скъпоструващи нови атомни електроцентрали, пише още Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Новини