Илияна Йотова: България и Япония ще си сътрудничат в икономическата сфера

Вицепрезидентът даде висока оценка на търговския обмен между двете страни

Снимка: Президентство на РБ Снимка: Президентство на РБ

Има потенциал за сътрудничество с Япония в икономическата сфера по линия на малките и средни предприятия. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Япония в България Масато Ватанабе. По време на срещата беше обсъдено състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения, съобщи прессекретариатът на президентството.

„В България имаме много добри традиции и подготвени специалисти в сферата на информационните технологии, което е предпоставка за бъдещи успешни проекти за реализация“, каза още вицепрезидентът.

Японският дипломат изрази готовността на страната си да работи за икономическото развитие на България и като пример за това посочи японска фирма, която е открила три завода в държавата ни и помага за осигуряването на около 8 000 работни места. 

Вицепрезидентът даде висока оценка на богатия обмен между двете страни в областта на културата, образованието, науката и спорта и изрази своята признателност за ежегодно отпусканите стипендии за обучение в Япония на български студенти и аспиранти. 

Посланик Ватанабе открои приятелските отношения между двете страни и подчерта необходимостта те да бъдат развити.

„2018-а година е важна както за България, така и за Япония. Предстоят кръгли годишнини – 80 години от установяването на дипломатическите отношения, 60 години от тяхното възстановяване и 110 години от началото на двустранните контакти“, заяви посланикът и допълни, че 2018-а година е и от изключителна важност за България в контекста на председателството на Съвета на ЕС.

Споразумението за стратегическо партньорство ЕС-Япония, което е в последен етап на подписване, също бе част от темите на работната среща.

Илияна Йотова и Масато Ватанабе се обединиха около идеята за развитието на българо-японското сътрудничество и отварянето на нова страница в отношенията между Брюксел и Токио.

В рамките на срещата вицепрезидентът и посланикът на Япония обсъдиха и ситуацията в Северна Корея.

„България подкрепя и е част от резолюциите на ООН срещу ядрените опити в КНДР“, отбеляза Илияна Йотова.

Последни новини
Още от Новини