Да си купиш гражданство с... биткойни

Всеки желаещ може да стане гражданин на малката тихоокеанска държава Вануату, заплащайки си с криптовалутата

Пейзаж от Вануату. Снимка: Pixabay.com Пейзаж от Вануату. Снимка: Pixabay.com

Малката тихоокеанска държава Вануату стана първата страна в света, в която можеш да си купиш местно гражданство с биткойни.

Това съобщи началникът на националния информационен център на Вануату (Vanuatu Information Center) Джефри Бонд. Именно подопечната му служба е отговорна за предоставянето на местен паспорт на чуждестранните граждани.

„В миналото други държави провеждаха опити да организират процедура по заплащане на гражданство с биткойни. Но тези опити не получаваха ободрение от политиците и се оказаха неудачни. В случая правителството на Вануату еднозначно заяви желанието си да бъде сред лидерите от гледна точка на използването на новите технологии и одобри приемането на биткойни“, предава думите на Бонд ТАСС.

Вануату е разположено на 83 острова в тихоокеанския архипелаг Нови Хебриди. На запад държавата граничи с икономическата зона на Австралия, а на изток – с тази на Фиджи. На площ от около 12,2 хил. км. живеят приблизително 273 хил. души. Страната обявява независимостта си от Великобритания и Франция, контролиращи архипелага, през 1980.


 

Последни новини
Още от Новини