Alibaba повишава с над 50% инвестициите си в нови проучвания

Инвестициите за проучвания и развитие на китайската технологична компания ще бъдат увеличени до $15 млрд. за следващите 4 години

Основателят на Alibaba Джак Ма. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Основателят на Alibaba Джак Ма. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският технологичен конгломерат Alibaba Group Holding ще увеличи повече от два пъти разходите си за проучвания и развитие (до $15 млрд.) през следващите три години, за да разработи следващото поколение технологии, да даде тласък на своя развиващ се бизнес и да проучи амбициозни проекти, които биха могли да променят индустриите. Това съобщава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Компанията планира да създаде седем лаборатории и да наеме 100 учени по целия свят, за да се впусне в повече проучвания в сферата на изкуствения интелект, интернет на нещата и квантовите компютри. Сферите, в които се е насочила, включват машинно самообучение и мрежова сигурност.

Програмата представлява значително увеличение на разходите за проучвания и развитие и има за цел да помогне на гиганта на стойност $469 млрд. да запази темпото, което поддържат Amazon.com и Tencent Holdings в областта на променящите се индустрии.

Всичко това отговаря и на амбициите на китайските политици, които искат страната им да стане глобален лидер в изкуствения интелект.

„Лабораториите ще помагат за разрешаването на проблемите, с които Alibaba в момента се сблъсква в своите бизнес процеси“, коментира Джеф Джан, главният технологичен директор на Alibaba. “Освен това ще са основата за разработването на следващо поколение технологии“, допълва той.

За сравнение, през последните три фискални години Alibaba е инвестирала в проучвания и развитие $6,4 млрд., сочат данни на Bloomberg.

В момента Alibaba има 25 хил. инженери и учени и е харчила средно 20 млрд. юана ($3 млрд.) годишно за проучвания, обяви компанията в изявление.


 

Последни новини
Още от Новини