ЕС няма правомощия да спре Северен поток 2

Целта на ЕК – проектът да не попадне в правен вакуум

Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com

Европейският съюз не разполага с правни възможности да спре или блокира проекта „Северен поток 2“.

Това заяви на пресконференция в столицата на Литва Вилнюс еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

„Както заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, „Северен поток 2“ не е проект на европейските интереси. Признаваме, че не разполагаме с правови възможности да застанем на пътя на проекта, но имаме правни основания да обезпечим непопадането на „Северен поток 2“ в правен вакуум“, предава думите на Вестагер РИА Новости.

Според еврокомисарят каквото и да се случи „би било добре да има договореност за това, какво да правим с инфраструктурата“.

По-рано днес президентът на Литва Далия Грибаускайте направи остро изказване срещу проекта, като заяви, че новата тръба противоречи на целите на ЕС в сферата енергетика и ще повиши зависимостта на Европа от руски газ.

Проектът за изграждането на „Северен поток-2“ предвижда строителството на две газови тръби с общ дебит от 55 млрд. куб. метра газ годишно, които да минават по дъното на Балтийско море от крайбрежието на Русия до това на Германия. Планирано е новият тръбопровод да минава паралелно до тръбите на „Северен поток-1“.


 

Последни новини
Още от Новини