Каталунците, които не искат независимост

Гледната точка на гражданите, призоваващи за единство на Испания

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Според каталунското правителство 90% от гласоподавателите в референдума за независимост са избрали да се разделят от Испания. А след допитването 700 000 души излязоха на демонстрация срещу насилието на полицията по време на референдума, пише CNN.

Каталунският президент Карлес Пучдемон внушаваше, че каталунците са по-обединени от всякога. Но зад цялата тази картина се крие много по-нюансирана история.

Избирателната активност възлиза едва на 43%, което означава, че по-малко от половината от общо 5 милиона каталунци, можещи да гласуват, са избрали да се разделят от Испания.

Няколкостотин граждани се присъединиха към малък митинг в Барселона в сряда вечер, за да изразят опозицията си срещу сепаратисткото движение. Още една демонстрация е планирана за уикенда.

Хави Пачеко, който работи в областта на рекламата и маркетинга, заявява, че не вярва в независимостта на североизточния регион.

„Обичам Каталуния и обичам испанците и затова мисля, че движението за независимост е манипулация на нашите чувства, която никъде не ни води. Вярно е, че трябва да се изслушаме, но дебатът трябва да бъде в испанския парламент."

Той споделя, че е бил натъжен от събитията от изминалата седмица и от разделенията между приятели и семейства.

„Тъжно е да загубиш приятелства, само защото си мислиш по различен начин. Понякога да мълчиш е безразсъдно, както и да се опитваш да намериш рационално решение на проблем, който е емоционален“.

Той смята, че останалата част от Испания трябва да изпрати "послание за любов" на всички каталунци, да ги приветства в испанския парламент и да им даде правото да говорят.

45-годишната Сузана Андрес обвинява политиците, че лъжат каталунците и ги повеждат към "война по улиците".

"Аз съм и каталунка, и испанска. Не искам каталунското общество да се разпадне по начина, по който се случва сега. Живеехме много добре".

Карлос, 57-годишен бизнесмен, е загрижен за потенциалното икономическо последствие от референдума.

Неговите доставчици са от цяла Испания и Европа и се притеснява, че с независимостта бизнесът му може да бъде замразен.

"От икономическа гледна точка това би било пълно бедствие".

Аз, като собственик на компания, и много от моите приятели, които имат малки или средни предприятия, преместваме физическото и фискалното си управление извън Каталуния. Освен това, местим и банковите си сметки другаде, за всеки случай.

Аманда Гарсия, 24-годишна стюардеса, се противопоставя на независимостта, но смята, че трябва да се проведе легален, национален референдум.

"Тук съм, за да призова за единството на Испания, защото това, което се случва, е незаконно и Каталуния винаги трябва да бъде част от Испания".

 

Последни новини
Още от Новини