При какви условия Москва и Рияд ще подкрепят удължаване на петролната сделка

Отговор на въпроса дава руският енергиен министър Александър Новак

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Руската федерация и Саудитска Арабия ще подкрепят удължаването на споразумението за ограничаване на нефтодобива при условие, че пазарът на петрол не се стабилизира.

Това заяви пред „Россия 24“, цитиран от РИА Новости, главата на енергийното министерство на РФ Александър Новак.

„Основната задача, стояща пред нас е балансиране на пазара. Заедно с колегите разбираме, че ако пазарът не бъде балансиран до този момент (изтичането на текущото споразумение – 30 март 2018 – бел.ред.), то ние ще действаме съвместно и ще удължим сделката“, заяви Новак.

По думите на руския енергиен министър все още е рано да се говори за каквото и да било, поради факта, че на пазара биха могли да се изменят редица фактори.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база.

На срещата си в австрийската столица Виена пък, проведена на 25 май тази година, участниците в съглашението се споразумяха то да бъде продължено до края на март 2018, т.е. с 9 месеца.

 

Последни новини
Още от Новини